|
Konu: Yazın da güzel görünmek için… C.tesi Tem. 26, 2008 1:44 am |
|
|
|
|
|
|
Yazın, hayatımızın başrolüne yerleşiyor güneş... Yararlı mı zararlı mı soruları da beraberinde getiriyor. Dermatoloji uzmanı Dr. Betül Şengör, güneşli sorularımızı cevapladı.
Güneşin cildimize zararlarını az çok biliyoruz, yararlarından bahsedebilir misiniz? Kemikler için çok önemli olan D vitamini sentezlenmesinde önemli rol oynadığı gibi sedef hastalığının, bazı cilt hastalıklarının ve aknelerin iyileşmesinde de olumlu etkileri var.
Neden bronzlaşırız? Cilde rengini veren melanin, herkeste farklı miktarda bulunur, bu nedenle açık renkli tenden esmer tene kadar yedi farklı cilt rengi vardır. Bu pigmentlerin sayısı yazın güneşle birlikte arttığı için bronzlaşılır.
Vücudumuzdaki benler konusunda neler söyleyeceksiniz? Herkesin kendi beninin özelliklerini iyi bilmesi ve takip etmesi gerekir. Benin boyutunda ve renginde kısa süre içinde bir değişiklik olup olmadığına, kaşıntı veya kanama olup olmadığına bakılabilir. Ancak daha ideal olan dermatoloji uzmanlarının dennatoskop aleti ile hastalarını belirli aralıklarla takip etmesidir. Eğer bir ben şüpheli olarak bulunursa, o benin cerrahi olarak çıkarılması ve mutlaka patolojik incelemesinin yapılması gerekir.
Güneş lekelerini diğer leke ve benlerden nasıl ayırabiliriz? Güneş lekelerinin bir kısmı, sadece güneşlenme sonrasında görülür ve mutlaka güneşe maruz kalan yerlerdedir. Kenarları yıldızsı uzantılar gösteren bu lekeler, sütlü kahverengi renkte ve 0.5-2 cm arasında değişen çeşitli büyüklüktedirler. Benler güneşe maruz kalındıkça çoğalabilir veya renkleri koyulaşabilir. Onların güneş lekelerinden farkı güneş görmeyen yerlerde de çıkabilmeleridir.
Güneş lekeleri nasıl tedavi edilir? Çok yeni ve yüzeysel olan tekelerde cildin üst tabakasının soyulmasıyla, yani ınikı ı tdermabrazyon yöntemi veya kimyasal peeling ile tedavi uygulanabilir. Ancak eski veya daha derin lekelerin tedavisi daha zor ve zaman alır. En çok tercih edilen tedavi yöntemi IPL lazerdir.
Cildi beyazlatan, lekeleri açan kremler etkili midir? Bu kremler yüzeysel lejyonlarda başarılı olabiliyor. Bazen diğer tedavilere destek olarak da kullanılabiliyor, lekenin derecesine göre karar verilebilir. Özellikle tretinoin, arbutin, kojik asit, hidrokinon içerikli kremler, hem lekelerin rengini açmakta hem de yeni bir lekenin oluşmasını önlemekte etkili içeriklerdir.
Güneş lekeleri kansere sebep olur mu? Güneş lekeleri, cildin güneşin zararlı ışınlarına karsı daha açık ve zayıf olduğunu gösterir. Lentigo ismiyle bilinen güneş lekesi nadiren lenti maligna isimli cilt kanserine dönüşebilir.
Yaz aylarında akne problemi olan yağlı ciltlerin balamı nasıl olmalı? Yaz aylarında terleme artar. Ter bezleri ve cildin sebum bezleri aynı kanala açılır ve cildin dışına aynı yerden alılır. Dolayısıyla cilt yaz aylarında terlemeyle beraber aynı zamanda yağlanabilir de. Üstelik sürdüğümüz nemlendiriciler de terlemeyi, dolayısıyla yağlanmayı destekler. Özellikle akşamları çok iyi arındırıcı özelliği olan temizleyicilerle cildimizi temizlemeliyiz. Hatta toniklerle de cilt temizliğini destekleyebiliriz.
Ayrıca bir nemlendiriciye akşamlan bazen ihtiyaç olmayabilir. Cilt yine de nemsiz kalmamalı, çünkü güneş ve sıcak sonrası su kayıpları olmakladır. Bu durumda su bazlı yağsız jel formunda veya süt formunda nemlendiriciler kullanılabilir.
Vücut ve yüz için ayrı ürünler mi kullanmalıyız? Yüz için seçtiğimiz bir ürünü vücudumuz için kullanabiliriz ancak vücut için alınan bir ürünün yüzümüzde yoğun olup olmadığını kontrol etmemiz gerekir.
Sağlıklı bronzlaşmak ve güneşin zararlarından daha az etkilenmek için nasıl beslenmeliyiz? Havuç ve elma gibi besinlerin bu anlamda yararlı olduğu doğru mu? A vitaminin beta karoten olarak alınmasının vücuda zarar verme etkisi yoktur. Depo edilerek karaciğerde toksik etkiye neden olmamaktadır. Ancak bu tip hücreleri koruma özelliği olan vitaminlerin güneşin yarattığı hasarı tamir etmede etkili olduğu bilinmekledir. Bu tip besinler, güneş sonrası tavsiye edilir.
|
|
|
|
|
|
|